De leiders van de 27 EU-landen die overblijven na de Brexit zullen zaterdag tijdens de eerste Brexit-top bespreken wat er moet gebeuren als Ierland herenigd wordt, zo bericht onder meer The Guardian.

De Ierse overheid heeft de afgelopen tijd gepleit voor een Brexit-clausule waarin de Europese landen afspreken dat zij een herenigd Ierland zullen erkennen, mocht het zover komen. Het noorden van het eiland, dat onderdeel is van het Verenigd Koninkrijk, zou dan automatisch opgenomen worden in de Europese Unie.

Dat het onderwerp zaterdag op tafel ligt, kan dan ook worden gezien als een overwinning voor de Ieren.

Het Ierse eiland is sinds 1920 opgesplitst in Ierland en Noord-Ierland. In het Goede Vrijdag-akkoord, dat eind jaren 90 werd getekend tussen de twee delen van Ierland, is bepaald dat het noorden en het zuiden recht hebben op hereniging als een meerderheid van de Noord-Ieren daarmee akkoord gaat.

Tijdens het Brexit-referendum werd er in Noord-Ierland vooral tégen de Brexit gestemd, net als in Schotland. De vraag is wat er na de Brexit moet gebeuren met de grens met Ierland, dat wel onderdeel blijft van de Europese Unie.

Mocht de clausule worden aangenomen door de 27 resterende EU-landen, dan betekent dat niet nog dat er ook zo'n hereniging van Ierland komt. Uit een peiling in 2016 bleek dat een overgrote meerderheid van de Noord-Ieren nog steeds tégen hereniging zou stemmen, ook in het geval van een Brexit. Ook in Ierland is er geen meerderheid voor een hereniging te vinden.